Segítség! Másolnak!
2019. február 19. írta: kreativotlet

Segítség! Másolnak!

Az interneten olvasgatva egyre többször olvasok olyan panaszokat főleg kézművesektől, hogy: Mit tegyek? Másolnak!

Ki az alkotó?

Alkotónak azt nevezem akinek vannak saját ötletei, inspirációi, nyitott szemmel jár, ha lát egy apró részletet ami megfogja, képes azt felhasználni a következő termékéhez, merész, merészen felhasznál egy-egy alapanyagot új helyen, kipróbál új kombinációkat, nem fél a kihívásoktól, kísérletez.

Nekem volt, hogy egy-egy ötlet több éjszakán át született meg, szinte éjjel-nappal csak a létrehozandó projekten gondolkoztam, míg egy reggel megszületett a végleges megoldást.

Ki a másoló?

A másolónak nincsenek ötletei, mások ötleteiből él, nem fizeti meg annak az árát, ami egy alkotóban egy folyamat. Készen kap egy ötletet amit megvalósít. Nincs kísérletezés, nincs álmatlan éjszaka, csak lemásolja.

Alkotóból sohasem lesz másoló, mert saját magát teszi bele egy-egy termékbe, az a sajátja, még ha másokból is inspirálódott, de van hozzáadott érték amitől az övé lesz.

A másolóból viszont lehet alkotó! A másolás csak az elindulásnál éri meg, gyakorlásra, lemásolod másnak a termékét, de azt csak gyakorlásra használd... keresd meg a saját utad, válj alkotóvá! Sokan leragadnak a másolói szinten, de lépj tovább az alkotói szintre. Alakíts ki saját termékkört, saját márkát, hozz létre egyedit, ami Te vagy!

Nos a saját példámat említve hadd meséljek el egy pár gondolatot ezzel kapcsolatba.Több mint 30 éve vagyok vállalkozó, mindig is szerettem alkotni, kitalálni új dolgokat. Akkoriban még nem volt internet, ezért az utcán, boltokban nézelődtem, kerestem az inspirációt. Magamnak varrtam a ruháimat, de igyekeztem egyedivé tenni, egy jó anyag vagy kiegészítő felhasználásával.

A 90-es években gyerekruha készítéssel foglalkoztam, saját varrodám volt, több bedolgozó is segítette a munkámat. Saját modelleket gyártottunk főleg, amit egy 150 nm-es bababoltban, illetve több piacon értékesítettünk. Ezenkívűl beszállítottunk az OTTO katalógus áruháznak többek között.

Kitaláltam gyerekruha modelleket, amit többször láttam az utcán visszaköszönni, ami jó érzés volt. Egy nagy forgalmú budapesti piacon is árultunk, ahol elsősorban viszonteladóknak  adtuk tovább a ruhákat. Kb. 2 standdal arrébb árult egy másik kereskedő, aki szinte minden modellünket lekoppintott, és olcsóbban is adta. Ez jelentős bevételkiesést jelentett nekünk. Ami azért volt bosszantó, mert az én napokig tartó ötletelésem eredményeként született meg egy-egy modell, ő pedig csak egyszerűen lemásolta. Ha rövidnadrágot árultunk, 2 nap múlva ott volt a standján, persze a mi árunk alatt....

Nekem mindig meg kellett újulni, ami a fejlődésre késztetett, mivel a vevőimnek újabb és újabb kollekcióval kellett bemutatkoznom.

Aztán meguntam....valami olyat tettem, amivel egy életre elvettem a kedvét a másolástól, és tönkrement.

Egy kislány együttest varrtunk, amit a piaci szomszéd szintén lekoppintott.... De érdekes módon a mi eladásaink ebben az esetben nem csökkentek. Megkérdeztük a vevőket, hogy miért a mi termékünket választotta. Egy egyszerű magyarázatot adott, amire nem igazán figyeltünk oda, de aztán tudatosan alkalmaztuk a módszert, és többé nem tartottunk a konkurenciától, mert mi tudtuk a trükköt, amitől a vevők a mi termékünket választották.

Nem attól kell félni hogy másolnak, hanem azt érd el, hogy a Te termékedet vegyék meg. A világmárkákat is másolják! Az is lehet, hogy neked is és másnak is eszébe jutott ugyanaz az ötlet....

Az internet világában mindenki sokat inspirálódik, nézelődik a neten.Van akinek nincs ötlete, nem annyira kreatív, az igyekszik lemásolni egy másik alkotó termékét, amivel szerintem nincs is gond, amíg csak saját magának készíti. Az alkotás kikapcsol, feltölt, örömet szerez. Ha tetszik egy alkotás, és te is elkészítenéd, hajrá! Csináld meg egyszer-kétszer, sokszor... a saját magad örömére, vagy esetleg ajándékba. De ha esetleg azon gondolkozol, hogy pénzt szeretnél vele keresni, pénzzé tenni  az alkotásod, akkor azt javaslom, sohasem egy-az egybe ugyanazt a darabot tedd ki amit a neten találtál. Csinálj belőle több darabot, és alakítsd ki saját stílusod, tedd bele az egyéniséged, csinálj egy olyan terméket ami a SAJÁTOD. Hogy tudod ezt megtenni? Keress új alapanyagokat, kísérletezz vele, legyen márkaneved, amivel tudnak azonosítani.

Bármilyen terméket készítesz meg tudod találni a saját utadat, ha találsz egy ötletet ami tetszik, azon gondolkozz, hogy hogyan szabhatod a Te stílusodra. Hogy aztán megszülessen a Te terméked.

Nézzünk pár példát!

Mondjuk valaki az ékszerkészítésbe szeretett bele. Látott sok szép ékszert a neten, úgy gondolja, hogy ő is képes megcsinálni egy-egy modellt. Megvásárol mintákat, elkészít egy-két nyakláncot. Jól sikerül, az ismerősök dicsérik, sikere van, vásárolnának belőle. A fizetős mintakészítők általában saját felhasználásra engedélyezik a minta elkészítését. Ha viszont pénzt szeretnél az alkotásaidért kapni, akkor azt javaslom, hogy szerezz akkora rutint az ékszerkészítésbe, hogy ki tudd alakítani a saját stílusod, hogy tudj alapanyagokat kicserélni pl, hajts végre újításokat az ékszeren, akár úgy, hogy kombinálj 2-3 ékszert, hozz létre egy újat.... na azzal hidd el nagyobb sikereket fogsz elérni, mint az egyszerű másolásból, mert megdolgoztál a saját kollekció kialakításán.

Van egy két módszer még amitől a vevőid ha meg vannak elégedve a termékeiddel, hűségesek maradnak hozzád.Akkor hiába lesz ott a másoló, a konkurencia, akin esetleg belőled nőtt ki, mert látta, hogy neked működik, de nem tudja az apró trükköket, nem kerülhet ki győztesen.

Ne félj a konkurenciától! Legyél egyedi, legyen stílusod! Ne félj a másolóktól sem! Ha tudod mit csinálsz, biztos vagy magadban és a termékedben, ha képes vagy mindig megújulni, ha kitartó vagy, ha képes vagy bizalmat kiépíteni a vevőiddel amiért tőled vegye meg, akkor nincs mitől tartanod.

A másolók utánunk kullognak! Nézz előre és alkoss!

Kövess a blogon és további érdekes ötleteket fogok adni, hogy mitől lehetsz jobb mint a másolóid! Hogyan tudsz egyedi terméket kialakítani, mitől fognak nálad sorban állni a vevők, míg a másolóid elsorvadnak! Ha másoló vagy, hogyan tudsz egy szinttel feljebb lépni, hogy Alkotó lehess!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativotlet.blog.hu/api/trackback/id/tr4014635152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása