Közeledik a karácsony
2009. november 11. írta: kreativotlet

Közeledik a karácsony

Hogy idejében el tudjuk dönteni, hogy melyik mézeskalács az "igazi" számunkra, ezért közzéteszek egy pár receptet. Van amelyik kemény és aztán megpuhul, vagy amelyik puha, aztán megkeményedik, és van amelyik így is úgy is nagyon finom.

 

Te is küldd el a TE receptedet!

 

Jó sütögetést!

 

Omlós mézeskalács

55 dkg liszt, 30 dkg Ráma, 2 tojássárgája, 10 dkg porcukor, 10 dkg méz, 1 kiskanál szódabikarbóna, 4 dkg kakaó, 1/2 csomag mézeskalács fűszerkeverék

Máz: 1 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, kevés citromlé

 

A lisztet a kakaóval elkeverjük, majd belemorzsoljuk a margarint. A többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. A kész tésztát 3 órán át pihentetjük, majd kisség átgyúrjuk. Kinyújtjuk 3 mm vastagra, és tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle. Előmelegített sütőben (180-200 fok) sütjük kb 5-6 percig.

Kihűlés után díszíthetjük. A díszítéshez a tojás fehérjét kemény habbá verjük, a porcukrot kanalanként hozzákeverjük. Gépi habverővel 15-20 percig keverjük, közben egy kevés citromlevet csepegtetünk bele, ettől fényes lesz.

Azonnal fogyasztható!

 

 

Mézes figurák

 

1/4 kg porcukor, 2 egész tojás, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1/4 kg langyosított méz, 2 dkg szalalkáli, 1 dkg szódabikarbóna, 1 evőkanál zsír, 2,5 dl forralt tej, 6 evőkanál baracklekvár, 1 kg liszt

A habhoz: 20 dkg porcukor, 1 tojásfehérje

 

Rakjuk egy tálba a hozzávalókat, kivéve a tejet, az étkezési szódabikarbónát és a szalalkálit. A lisztből 80 dkg-ot használjunk fel. A tejet langyosítsuk meg. Felezzük el két edénybe. Egyik felébe tegyük a szalalkálit, és jól keverjük el benne, amíg fel nem fút az edényben, majd öntsük a tálba a többi hozzávalóhoz. A tej másik felét a szódabikarbónával futtassuk fel, és ugyancsak tegük a tálba.

Jól keverjük össze a masszát, ne maradjon benne csomó. Ha elkészültünk vele, szórjunk a tetjére lisztet és tállal együtt tegyük egy jól zárható nylonzacskóba. Egy napig hagyjuk állni. Másnap a masszát borítsuk egy lisztezett gyúrótáblára, amihez a megmaradt 20 dkg lisztet használjuk fel. Gyúrjuk jól össze a masszát amíg fel nem veszi a gyúrótáblán lévő lisztet. Csináljunk 3 egyforma kupacot. Mielőtt kinyújtanánk külön-külön gyúrjuk össze a kupacokat. Sodrófával kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. Lisztbe mártott formákkal különböző figurákat szaggatunk. Zsírozott (vagy sütőpapiros) tepsibe tegyük, a tetejét kenjük meg tojássárgájával. Közepes lángon süssük.

Amíg a tészta megsül, 20 dkg porcukrot, egy tojásfehérjét, pár csepp ecetet habverővel verjük kemény habbá. Az egészet tegyük egy nylonzacskóba, szúrjuk ki a zacskó sarkát, és különböző mintákat nyomjunk a sütemények tetjére.

Ha a sütemény kihűlt, levegőtől elzárva tároljuk különben megkeményedik.

 

Gyömbéres mézes

90 dkg finomliszt, 25 dkg krisztálycukor, 2 dl olvasztott méz, 10 kdg margarin,3 dl tej, 1-1 evőkanál őrölt fahéj mge gyömbérpor, 1 evőkanál szódabirkarbóna.

A margarint, a mézet, a cukrot, a fűszereket kis lángon felmelegítjük, jól összekeverjük, a tejet beleöntjük, és hűlni hagyjuk. A szódabikarbónát a lisztbe keverjük, majd a teljes masszával tésztát gyúrunk belőle. Legalább egy napra a hűtőszekrénybe tesszük.Lisztes deszkán 4-5 milliméter vastagra nyújtjuk, és éles késsel figurákat vágunk ki belőle. (Ebből a tésztából készülhetnek a mézeskalácsházak, és a nagyobb figurák.) Előmelegített sütőben világosbarnára sütjük, és még melegen tojással megkenjük. Ha marad tésztánk, nyugodtan a mélyhűtőbe rakhatjuk, akár fél évig is eláll.

 

Fűszeres mézeskalács

1 kg finom liszt, 50 dkg méz, 30 dkg kristálycukor, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, 4 tojássárgája, 1 doboz (2 dkg) szalalkáli, 1 kiskanál szódabikarbóna 2 evőkanál tejben feloldva, 1-1 kdg őrölt fahéj, szegfűszeg és ánizs, 1 citrom reszelt héja; a tepsi kikenéséhez zsír; a tetejére 1 tojás.

A hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd egy-két napig a hűtőszekrényben pihenni hagyjuk. (Hosszabb ideig is eltartható.) A tészta felét kivesszük, újból átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán négy-öt milliméter vastagra nyújtjuk. kiszúró formával vagy éles késsel tetszőleges alakúra vágjuk, és kizsírozott sütőlemezre fektetve, előmelegített sütőbe tolva, közepes lánggal barnáspirosra sütjük. Miután a sütőből kivettük, a tetejüket simára kevert egész tojással megkenjük, és ha kihültek, feldíszítjük, illetve összeragasztjuk. Az alaptésztához tehetünk 10-20 dkg Rama margarint, ettől omlósabbá, puhábbá válik a sütemény. Sütés után a figurák megkeményednek, de később puhává válnak, és minél tovább állnak magas páratartalmú levegőn, annál jobb lesz az ízűk és az állaguk.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativotlet.blog.hu/api/trackback/id/tr871517541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása